A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту Верхівцевської міської ради

Книжкова виставка, інформ хвилинка "Хрещення Русі-України, так як і кожну на землі людину христили нашу мати Україну"

Дата: 12.08.2021 12:18
Кількість переглядів: 43

Хрещення Русі відбулося в 988 році. Його ініціатором став князь Володимир, який поставив перед собою мету об’єднати землі і централізувати владу, для чого необхідна була зміна світогляду. Князь вважав, що спільна релігія допоможе вирішити безліч внутріш- ньодержавних конфліктів, незважаючи на те, що більше 30 років був язичником. За легендою, до хрещення Русі Володимиру довелося пройти випробування вірою. Йому пропонували прийняти і іслам, і католицтво, і іудаїзм, але він вибрав православ’я. Спочат- ку київський князь Володимир Святославович охрестився сам, а після віддав наказ жителям Києва пройти обряд хрещення. За наказом князя збудували чимало храмів, зокрема Десятинну церкву в Києві. Слідом за столицею поширення нової релігії почалося в інших містах. Процес затягнувся на кілька століть, адже після смерті Володимира був продо- вжений його сином — Ярославом Мудрим.

Проте християнство на українських землях появилося задовго до Володимирового хрещення. Поширення християнства на українських землях датують І ст., пов’язуючи з легендарним перебуванням на Київських пагорбах апостола Андрія Первозванного. Більш чіткі історичні дані є про перших християн-мучеників в Криму, зокрема тут загинув муче- ницькою смертю один з перших Римських архиєреїв Папа Климентій І. Його голову пізніше від- шукали святі Кирило та Мефодій.

Про хрещення Київського князя Аскольда у 860 р. під час походу на Константинополь. Є припущення, що тоді ж князь намагався хрестити і киян, навіть привіз єпископів для створення церковної структури. Проте у 882 році його вбили, а релігійна реформа провалилася через сильний спротив язичників.

Нове піднесення християнства у Київській Русі розпочалося при святій княгині Ользі, яка визнана також рівноапостольною. Натомість на західноукраїнських зем- лях християнство поширилося у ІХ-Х ст. з Моравії, де Церкву заснували рівноапостольні св. Мефодій і Кирило.


« повернутися

Вхід для адміністратора